Connect with us

CHOSZCZNO

Zrezygnowali z jedzenia by pomóc Ukrainie. „Kiedy padła propozycja, nie zastanawiali się ani chwili”

Opublikowane

w dniu

Według kodeksu pracy, pracodawca ma obowiązek zapewnić pracownikom posiłek regeneracyjny, jeśli wykonują pracę i przekraczają tzw. wydatek energetyczny. Pracownicy MPGK w Choszcznie, takie posiłki otrzymują w okresie zimowym, w związku z wykonywaną pracą na zewnątrz. Tym razem pracownicy MPGK swoje posiłki postanowili przekazali Ukraińcom. O tym geście informowało już ogólnopolskie radio ESKA.

 

– Kiedy padła propozycja ze strony jednego z pracowników firmy, pozostali nie zastanawiali się ani chwili – mówi Łukasz Młynarczyk, prezes MPGK Choszczno. – Pracownicy spółki przekazali swój wydatek energetyczny, czyli posiłki na rzecz potrzebujących Ukraińców – dodaje.

W tym wypadku tzw. wydatkiem energetycznym były posiłki w słoikach. Pracownicy MPGK, w okresie zimowym otrzymują posiłek regeneracyjny. Pracują często pod gołym niebem, przy niskich temperaturach, podczas opadów deszczu lub śniegu. Postanowili zapasy swoich posiłków przekazać potrzebującym Ukraińcom.

Mieszkańcy Choszczna z ogromnym podziwem przyjęli gest pracowników spółki komunalnej.

– Nie robimy tego dla sławy, po prostu czujemy, że tak trzeba – mówi nam jedna z osób zatrudnionych w MPGK.